Rapport: Europæiske tøjfirmaer langt fra leveløn

syersker_oesteuropaDet meste tøj som sælges i butikkerne er syet af fattige arbejdere i Asien som arbejder for nogle få kroner i timen. Lønnen udgør typisk mindre end 1% af prisen i butikkerne. Der er lang vej igen før arbejderne kan få en løn, der kan dække deres basale behov, en såkaldt leveløn.

Clean Clothes Campaign og The Asia Floor Wage Alliance har netop udgivet rapporten Tailored Wages om 50 af Europas førende tøjfirmaers tiltag indenfor leveløn.

To danske tøjfirmaer er med i rapporten, Bestseller (1) og IC Companys. Ingen af dem placerer sig godt i undersøgelsen. Ud af 40 mulige point scorer Bestseller 5,5 og IC Companys 2,5.

Klik her for at læse raporten (PDF format)

(1) Der er sket en beklagelig undladelse af nogle tilføjelser til Bestsellers profil, som burde have været med. Det drejer sig bl.a. om Bestsellers deltagelse i den danske partnerskabsaftale om bedre forhold for tekstilarbejdere i Bangladesh, Bestsellers deltagelse i konferencer omkring leveløn samt Bestsellers planer for at inkludere leveløn som en del af deres 2020 strategi. Herudover giver Bestseller gerne, i modsætning til hvad der står i rapporten, oplysninger om antallet af fabrikker og hvilke lande de får produceret i. Fejlen rykker dog ikke nævneværdigt ved Bestsellers placering i rapporten.