Det kan du gøre

Støt Clean Clothes Campaign

Du kan blive frivillig hos Clean Clothes Campaign og deltage i aktioner og aktiviteter. Skriv til: helle@cccdk.org og bliv en del af vores kampagne-gruppe.

Som forbruger kan du gøre meget

Mange spørger, hvor de kan købe tøj, som er produceret ordentligt. Vi holder os gerne lidt tilbage med at give råd her, for netop nu, og tak for det, går det hurtigt med at nye bæredygtige mærker dukker op.
I stedet får du her nogle generelle råd, som vi håber kan hjælpe dig:

  • Køb tøj i god kvalitet, så det holder længe. Køb hellere færre (dyre) stykker tøj, frem for mange billige. Tænk på, at det viser respekt for syersken, som har lavet hver en syning, hver en læg, hvert et knaphul i dit tøj. Hendes arbejde kan være lige så stort om det er dårlig eller god kvalitet. Hvis du kasserer tøjet efter at have vasket det 5 gange eller du hurtigt bliver træt af det, så har syersken
   knoklet til ingen nytte.
  • Når dit tøj bare hænger i skabet uden at blive brugt, men stadig er holdbart, så giv/sælg det videre eller sy det om.
  • sandblasted_jeansNår der er huller i dit tøj, så reparér det. Det er en lidt misrøgtet praksis, men du kan roligt være stolt af at bruge dit tøj helt op (billede her, evt)
  • Køb jeans uden slidmærker (Se billede fordi du ikke kan vide, hvordan mærkerne er lavet. De kan la ves på flere måder, her er de fem mest kendte: a) Sandblæsning. Dette er den billigste metode og den er yderst sundhedsskadelig for arbejderne. De inhalerer helt fint støv og får stenlunger (silicose), som de har stor risiko for at dø af. b) Sandpapir. Dette er ikke lige så farligt som sandblæsning, men det er stadig et meget støvet job, og der er ofte ingen beskyttelse af arbejdernes luftveje. c) Kemikalier. Der er ofte ingen beskyttelse af arbejdernes luftveje. d) Laser. Denne metode er dyr, men sikker for arbejderne. En meget lille del af de jeans, der er på markedet er forarbejdet på denne måde. e) Slid dine jeans selv (simpelthen ved at have dem på).
 • Denne del skal læses med kritiske briller, for der er også en udvikling i mærker og hvad de dækker: Kig efter GOTS-mærket, som både sikrer økologisk produktion af bomulden til gavn for miljø og bomuldsbonden og sociale elementer for arbejderne der syr tøjet. Tøj med Ø-mærket bomuld er produceret på sikker vis for miljø og bomuldsbønder, men det er ingen garanti for gode arbejdsforhold på fabrikkerne. Mærket, der før hed Oeko-Tex hedder nu Tiltro til Tekstiler: Der er ikke økologisk, men der er skruet ned for kemien i produktionen. Der er ingen elementer i dette mærke, som sikrer arbejdsforholdene på fabrikkerne.